A renovation of the Gingrich Library is centered on the needs of Albright College students and faculty. Through the creation of a new learning commons, centralization of academic and support services, and implementation of flexible study areas, Gingrich Library will become the preferred place to meet, work and study.

Built in 1964, the 50,000-square-foot Gingrich Library will be modernized through a phased renovation as fundraising allows. The first and immediate action will be to update the façade of the aging Brutalist structure to shore up its structural integrity.

The new-look exterior will see the current brick and precast concrete façade replaced with glass, brick and metal cladded walls to better reflect the aesthetic of the surrounding campus. Phase I will also address accessibility through improved entryways, a new circulation stair and a larger elevator. New bathrooms will also be incorporated on each floor.

Phase II of renovation will move inside the building for modernizations that will meeting the needs of today’s student. The ground level will be completely updated to integrate resources and services to provide students a pathway for success at Albright and beyond.

This floor, which has housed college administration offices, will become the Learning Commons, where patrons enter and can access all of the library’s resources. The Commons also will comprise a conference room for lectures and meetings, the Academic Learning Center, the Writing Center and Disability Services.

Potential future phases will be designed to renovate the second, third, and fourth floors. The lower level – where the building’s mechanicals are located – will be updated in conjunction with the Phase II ground level renovations.

Renderings © Centerbrook